30 yıl aradan sonra "nükleer enerjiye dönüş" çağrısı İtalya'dan geldi. Ülke, çeyrek asırdır nükleer enerji konusunda sessizliğini koruyordu; ancak sonuna gelindi. 1990 yılında Çernobil felaketinin ardından kapatılan nükleer santraller, nükleer enerji kullanmayan Avrupa'nın büyük ekonomilerinden biri olan İtalya'dan ses getirecek bir açıklama ile gündemdeki yerini aldı.
Bakanlar Kurulu, enerjide dışa bağımlılığı azaltma arayışındaki hükümetin nükleer enerjiye geri dönüş planını kabul etti. Ekim 2022'den bu yana İtalyan hükümetinin gündemine gelen nükleer enerji konusu, şimdi somut bir düzlem kazanmış durumda. Bu geri dönüş, İtalya'nın enerji güvenliği ve stratejik bağımsızlığında önemli bir dönüm noktası olacak.
Bakanlar Kurulu kararından hemen sonra sosyal medya üzerinden bir mesaj paylaşan Başbakan Giorgia Meloni, hükümetin düşük maliyetli ve temiz enerjiye yatırım yapma adına büyük bir adım attığını belirtti. Meloni, nükleer enerjiye dönüşün hem enerji güvenliği, hem de stratejik bağımsızlık açısından önemine vurgu yaptı.
Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanı Gilberto Pichetto Fratin, basın toplantısında yeni taslağı tanımlarken tasarının yeni nesil füzyon teknolojilerine farklı bir yaklaşım sergilediğini ve büyük ölçekli santrallerin mantığından sapıldığını belirtti. Bu yeni yasa tasarısı, parlamentonun onayını takip eden 12 ay içinde düzenleyici işlemlerle yürürlüğe girecek.
Bakanlar Kurulu ayrıca son dönemde artan enerji maliyetlerine karşın halka ve işletmelere yönelik 3 milyar Euroluk bir mali destek paketini de kabul etti. Başbakan Meloni, ayrıca sosyal medya üzerinden yüksek enerji faturalarıyla mücadele için 3 milyar Euroluk bir kaynak ayırdıklarını belirtti.
Çernobil felaketi ile nükleer enerji üretimini durduran İtalya, 2011'deki referandumla nükleer enerji yasağını devam ettirme kararı almıştı. Ancak hükümetin bu yeni kararı, enerjideki dışa bağımlılığı azaltma ve enerji güvenliğini artırma çerçevesinde radikal bir değişiklik olarak görülüyor. Şimdi tüm dünyanın gözü bu kararın sonuçları üzerinde olacak.